ForshagaAkademin - Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet

Hundsport – NB Djurvård

Utbildningen där du får lära dig allt om hundar! Fördjupning inom hundhållning, uppfödning, hundträning djursjukvård, näringslära och hundens beteenden. Efter ett hanteringstest får du även ta med din egen hund till skolan. Yrkesutgångar direkt efter gymnasiet är exempelvis instruktör och djurvårdare. Du kan också jobba med hundfriskvård eller på hunddagis.

https://www.forshagaakademin.se/hundsportgymnasiet/

Sportfiske – särskild variant

Fördjupa dig i alla olika sportfiskemetoder. Fiske- och vattenvård, naturguidning och biologi är viktiga inslag. Utbildningsresor där du får uppleva havsfiske och marinbiologi i Norge, fjällfiske i norra Sverige och laxfiske i Mörrumsån. Dessutom finns fantastiska fiskevatten av olika slag i närheten av skolan. Efter utbildningen väljer många att jobba som sportfiskeguider och med fiske- och vattenvård.

https://www.forshagaakademin.se/sportfiskegymnasiet/

Viltvård – NB Naturturism

Förvandla jaktintresset till ett yrke. Lär dig mer om praktiskt skytte, styckning, utomhusmatlagning och naturguidning. Prova på jaktmetoder för olika slags vilt som älg, rådjur, hare och fågel samt olika typer av viltvård. Efter utbildningen finns goda möjligheter att få jobb som bland annat jaktelev, jaktguide eller skogsarbetare. Flera av våra elever har gått vidare till att jobba på jaktcamper.

https://www.forshagaakademin.se/viltvardsgymnasiet/

Äventyrsturism – NB Naturturism

Naturguidning, turism och företagande ligger till grund för en fartfylld gymnasietid. På schemat finns äventyrsguidning, ledarskaps- och aktivitetskurser. Räkna med resor där du får utbildning inom fjällsäkerhet, skidåkning, teambuilding och äventyrssporter. I framtiden kan du jobba som natur- och äventyrsguide, skidlärare eller med butiksförsäljning av frilufts- och outdoorutrustning.

https://www.forshagaakademin.se/aventyrsturism/

Kontakt
Telefon:

010 1516200

E-post:

info@forshagaakademin.se

Adress:

ForshagaAkademin AB
Industrileden 5B
667 32 Forshaga

Rektor:

Fredrik Ernfridsson
fredrik.ernfridsson@forshagaakademin.se
(Hundsport, Äventyrsturism, Naturguide & Vildmarkskock)

Skolchef:

Per Johansson
per.johansson@forshagaakademin.se
(Sportfiske, Viltvård, Individanpassad Yrkesutbildning)

ForshagaAkademin – Niliana Fröman

Niliana Fröman åk3 Hundsport

Är det kul att gå på din skola/ditt program?


Jag tycker att skolan är väldigt rolig att gå på, jag får intressera mig i mitt program som är hund, samtidigt som jag kan plugga för vad jag vill i framtiden. Detta gör att jag kan ha roligt i skolan. ForshagaAkademin ger dig möjlighet att plugga det mesta du gör i ett vanligt högskoleförberedande program men du får också en yrkesexamen inom ditt intresse.

Hur många timmar är du i skolan varje dag?


Jag går i trean och har lagt till kurser på 400 poäng utöver den vanliga studieplanen. Detta innebär att jag går i skolan nästintill 08:00-17:00 varje dag. Mitt schema i ettan och tvåan var dock inte lika fullt. Skolan försöker ofta lägga schemat så att man börjar sent måndag morgon och slutar tidigt på fredagarna. Detta underlättar för många som vill åka hem på helgerna och inte vara kvar på skolan.

Hur mycket tid lägger du på skolarbete och läxor på din fritid?

Jag lägger relativt mycket tid på skolarbete under min fritid, både för att jag lagt till många olika kurser men även för att jag satsar på höga betyg. Hur mycket tid man lägger utanför skolan bestämmer man själv och oftast klarar du dig bra på att bara jobba på lektionerna.

Hur ser en vanlig dag ut?

Hundpromenad till skolan på morgonen. Hunden är med dig på praktiska lektioner och annars vistas den i sin box. Vanliga lektioner varvas med praktiska moment.

Skulle du säga att skoldagarna är jobbiga och långa? Om ja varför?

Jag skulle inte säga att skoldagarna är jobbiga, men långa är dom absolut och för vissa jobbiga, men eftersom lektionerna för det mesta handlar om något du är intresserad av så kommer dagens för det mesta vara roliga!

Hur mycket pluggar du?

Jag pluggar relativt mycket utanför skoltid, ungefär 6 timmar per vecka.

Kommer jag ha någon fritid eller är det mycket läxläsning?

Hur mycket fritid man har beror helt på hur mycket tid du lägger på lektionerna samt hur långt du vill nå på dina betyg. Om du satsar högre så kommer det ta mer tid ifrån fritiden, jag skulle dock säga att man har en del fritid även om man pluggar en del.

Rekommenderar du andra att gå ditt program? Varför?

Jag rekommenderar mitt program till andra eftersom du får ha med dig din hund på skolan så har du även alla möjligheter att träna och växa tillsammans. Programmet och skolan är helt enkelt ett bra sätt att växa som individ, ha kul, lära sig massvis och träffa många nya kompisar!

Är det lätt att välja till kurser så jag blir behörig för högskolestudier om jag går ditt program?

Skolan erbjuder många kurser som naturligt inte finns i programmet och de ser ofta till individens behov, jag har aldrig haft ett problem att få in de kurser som jag velat gå. Inom studiespåret går man även alla kurser man behöver för att få högskolebehörighet.

Är det praktik på ditt program? Hur mycket praktik och när (i vilken årskurs)?

På programmet hund har man 15 veckors praktik. En stallpraktiksvecka i ettan där hundarna och ni får komma in i skolan. En praktikvecka i ettan där man åker runt till olika arbetsplatser inom hund. Tre veckor på sommarlovet till 2:an där man får vara vart man vill, dock inom djur, helst hund. Sex veckor på sommarlovet till 3:an där du får vara var du vill, samma sak här helst med hund. Sen slutligen fyra veckor efter sportlovet i 3:an där två av dessa veckor är gymnasiearbete. Även här vart man vill inom djur.

ForshagaAkademin – Samuel Andersson

Samuel Andersson åk3 Sportfiske

Är det kul att gå på din skola/ditt program?


Det är väldigt kul, jag har valt att lägga till så att jag får en högskoleförberedande utbildning kombinerat med det praktiska som ingår i denna linje.

Hur många timmar är du i skolan varje dag?


Det varierar från vecka till vecka, men nu i trean brukar jag börja mellan halv nio och tio på morgonen och slutar mellan tre till fem på eftermiddagen. Dessa tider skiljer sig om man exempelvis inte går högskoleförberedande.

Hur mycket tid lägger du på skolarbete och läxor på din fritid?


Några timmar i veckan, givetvis blir det mer timmar inför ett prov men genomsnittligt kanske jag lägger tre timmar per vecka.

Hur ser en vanlig dag ut?


En vanlig dag kan vara praktiskt arbete som t.ex. biotopvård eller att vi tränar någon fiskemetod och vi är ute väldigt ofta. Det kan så klart också vara mer teoretiskt i vanlig klassrumsmiljö. Det är varierat och händer alltid något kul.

Skulle du säga att skoldagarna är jobbiga och långa? Om ja varför?


Nej, oftast har varje lektion någon form av rast som varar 5-10 min.

Hur mycket pluggar du?


Ganska mycket när det behövs, skulle säga att jag har fler dagar ledig än vad jag har dagar fyllda med plugg.

Kommer jag ha någon fritid eller är det mycket läxläsning?


Självklart, väljer man att inte gå högskoleförberedande får man mycket mer fritid och kortare dagar, medan högskoleförberedande innebär mer plugg. Men jag skulle inte säga att det tar bort all form av fritid, man har fortfarande möjlighet att genomföra en sport eller att sticka ut och exempelvis fiska.

Rekommenderar du andra att gå ditt program? Varför?


Har man ett brinnande intresse för fiske eller att man helt enkelt vill gå en tre år där studier varieras med praktiska ämnen så tycker jag Forshaga är det bästa alternativet.

Är det lätt att välja till kurser så jag blir behörig för högskolestudier om jag går ditt program?


Ja, det är jättelätt att få hjälp bara man frågar, dessutom så kommer anhöriga på skolan att fråga och informera om de olika alternativen.

Är det praktik på ditt program? Hur mycket praktik och när (i vilken årskurs)?

Japp, på fiskelinjen så har man APL och detta fördelas under de tre åren på skolan. I ettan har man tre veckors praktik under sommaren, i tvåan har man sex veckor under sommaren och i trean har man två veckor på jullovet. Dessa tillfällen är gjorda så att man skall kunna tex åka utomlands eller långt hemifrån under tvåans praktik om man vill det, plus att man får möjlighet att söka reseersättning samt matersättning.

ForshagaAkademin – Oscar Heikkinen

Oscar Heikkinen åk3 Äventyrsturism

Vad är det bästa med att gå på din skola/ditt program?


Det bästa med att gå denna linje är att man får göra saker som man tycker om att göra på fritiden fast på skoltid, tex åka skidor, cykla MTB och mycket mer.

Är det kul att gå på din skola/ditt program?

Det är jävligt kul! Och jag hade inte kunnat tänka mig att välja någon annan linje.

Hur många timmar är du i skolan varje dag?

Det varierar från dag till dag, vad man gör just den dagen/veckan och viLken inriktning du väljer. Men man går ungefär 8 timmar i skolan, ibland längre och ibland kortare.

Hur mycket tid lägger du på skolarbete och läxor på din fritid?

Själv så lägger jag inte så mycket tid på sånt på fritiden, utan jag försöker göra arbetet i skolan istället.

Hur ser en vanlig dag ut?


En ”vanlig” dag är svår att beskriva. För vi gör så pass olika saker hela tiden och det är väldigt blandat från dag till dag. Ibland så börjar vi extra tidigt för att vi ska åka någonstans och göra något kul och ibland kommer vi hem sent från vissa aktiviteter. Men det är en sak man får bli van med på denna skola. Sen finns det såklart vanliga skoldagar då vi bara sitter vid bänken i skolan och har ämnen som alla andra gymnasium har, sen har vi ämnen specifikt för denna linje som är väldigt intressanta. ( Tycker jag iallafall.)

Skulle du säga att skoldagarna är jobbiga och långa? Om ja varför?


Det beror på vad man har för schema. Vissa dagar kan såklart vara sega ibland, men annars tycker jag att det inte är jobbigt.

Hur mycket pluggar du?


När det gäller prov eller andra viktiga saker så pluggar jag ganska mycket.

Kommer jag ha någon fritid eller är det mycket läxläsning?

Själv så hinner jag med det mesta på skoltid och det är jag väldigt tacksam för. För det ger mig mer tid att lägga på mina fritidsintressen.

Rekommenderar du andra att gå ditt program? Varför?


Jag skulle rekommendera denna linje starkt ifall man tycker om att hålla på med friluftsliv på fritiden. För naturen blir som vårat klassrum istället för att sitta I skolan hela tiden.

Är det lätt att välja till kurser så jag blir behörig för högskolestudier om jag går ditt program?

När man börjar 2:an så får man antingen välja studiespåret eller aktivitetsspåret. Om du väljer studiespåret så får man välja vilka kurser du vill ha med.

Är det praktik på ditt program? Hur mycket praktik och när (i vilken årskurs)?

Man har praktik i alla årskurser på både vintern och sommaren, och det är 15 veckor totalt på 3 år.

Cornelia Bengtsson åk3 Viltvård

Är det kul att gå på din skola/ditt program?

Jag valde Jakt och Viltvård för att det lät superkul att få möjligheten att jaga på skoltid då jag har växt upp med jakt som livsstil. Man lär sig mycket om jakt och naturen och annat som hör till jakt. Exempelvis får man körkort på ATV, A- och B körkort för motorsåg och röjsåg och kunskaper som kan vara användbara i framtiden.

Hur många timmar är du i skolan varje dag?

Jag läser studiespåret, vilket innebär att jag får högskolebehörighet även om programmet i sig inte är högskoleförberedande . Jag går ca 8 timmar per dag där timmarna kan ändras utefter om vi ska jaga eller annat praktiskt med klassen.

Hur mycket tid lägger du på skolarbete och läxor på din fritid?

Jag brukar inte lägga supermycket tid, men märker jag att det är något jag inte hinner klart på skoltid så gör jag det hemma och får ta någon eller flera kvällar för att få klart uppgiften.

Hur ser en vanlig dag ut?


En vanlig dag brukar jag möta upp med andra klasskompisar utanför boendet och sen går vi till skolan tillsammans. Dagarna är varierande så ibland kan man sitta vid bänken en hel lektion medans man andra dagar är ute i skolans slakteri eller på jakt.

Skulle du säga att skoldagarna är jobbiga och långa? Om ja varför?


Skoldagarna kan ibland vara långa men är sällan jobbiga.

Hur mycket pluggar du?


Jag försöker få saker gjort på skoltid men hinner jag inte gör jag det hemma.

Kommer jag ha någon fritid eller är det mycket läxläsning?

Jag skulle säga att du har den fritid du skapar. Gör du uppgifter när du får möjligheten på skolan så har du mindre att göra hemma. Då har du även mer fritid. Ett misstag jag tror att många gör är att inte göra klart allt medans man har tid och sen har man flera uppgifter som är halvt gjorda eller inte påbörjade alls. Får man uppgifter över så är det ens eget ansvar att få klart det.

Rekommenderar du andra att gå ditt program? Varför?


Jag rekommenderar att gå vilt. Du behöver inte ha några kunskaper inom jakt när du börjar och man får sig ett bra kontaktnät efter den praktik vi har. Lärarna hjälper dig gärna med diverse funderingar och frågor. Man får mycket med sig av utbildningen samt en inblick i hur jakt fungerar och kötthanteringen från skog till bord.

Är det lätt att välja till kurser så jag blir behörig för högskolestudier om jag går ditt program?

I slutet av 1:an får alla frågan om man vill gå studiespåret eller inriktningaspåret. Inriktningsspåret är mer praktiskt och går djupare inom jakt, trofékokning och kötthantering. Väljer man studiespåret för att få högskolebehörighet får man även frågan vilka teoretiska kurser man vill lägga till. Har man svårt att välja kan man alltid prata med studie- och yrkesvägledare som kan komma med bra tips.

Är det praktik på ditt program? Hur mycket praktik och när (i vilken årskurs)?

Totalt har vi 15 veckor praktik som är fördelade under alla tre år. Första året har man två veckors praktik som inriktar sig på skog och röjning. I 2:an har man sju veckor. Två på hösten och fem på sommaren. Resterande sex veckor har man under 3:an.

Vad är det bästa med att gå på din skola/ditt program?


Gemenskapen och möjligheten att kombinera studier med fritidsintressen och att alla i klassen delar ett gemensamt intresse. Skolan ger också möjlighet att lägga till alla de kurser man vill ha för att kunna plugga vidare samtidigt som man har möjlighet att gå alla de programspecifika kurserna som erbjuds. De allra flesta elever bor på skolans boende, så man kommer väldigt nära andra elever, både i sin egen klass men även mellan olika inriktningar.

Hur är skolmaten på din skola?


Maten skulle jag säga är bra överlag, ofta varierad kost och det finns alltid vegetariskt alternativ samt grönsaker. Exempel på rätter är viltgryta, pasta skinksås och lasagne.

Vilka möjligheter finns det att köpa exempelvis kaffe och smörgås på rasterna?


Det finns en cafeteria i huvudbyggnaden som har öppet på för- och eftermiddagar och där man kan köpa diverse dryck (kaffe, festis, varm choklad mm.) och mindre maträtter såsom mackor och toast. Skolans kiosk har relativt låga priser. Man kan också köpa olika sorters skolmaterial där som t.ex. pennor och block.



Hur upplever du stödet från elevhälsan?


Bra stöd med duktiga anställda, man kan alltid vända sig till dem! Lektionerna om värdegrunds och livsfrågor var jättebra och många i klassen tyckte om dem.

Hur skulle du beskriva lärarna på din skola/ditt program?


Väldigt duktiga och kompetenta. Eftersom de olika lärarna är väl insatta i sina ämnen kan du lätt hitta gemensamma intressen. Detta gör att man får en bra relation med lärarna. De är hjälpsamma, oavsett om det gäller skoluppgifter eller om du har någon fråga gällande jakt, fiske eller liknande. Som många säger inför gymnasiet så blir roller som elev och lärare inte lika tydligt, det märks här. Lärarna är med i konversationer och skämtar men tar självklart allvarliga saker ordentligt.

Får man en egen dator? Hur är IT-stödet?


Går man på Forshagaakademin så får man låna en ipad under alla tre åren. Flera lärare använder digitala tjänster till sina lektioner som finns på iPaden.De som är anställda inom IT-stödet är väldigt hjälpsamma om det skulle uppstå problem eller om något går sönder.

Jag har lite svårare för vissa ämnen. Hur kan jag få extra stöd på skolan?


Skolan har något som heter Portalen, här kan du få hjälp i olika ämnen du tycker är svåra. Det finns också tid efter skolan där man kan få mer hjälp och tid att jobba med svåra ämnen tillsammans med behöriga inom ämnet. Annars är de flesta lärarna väldigt bra på att se till individens behov, om du frågar efter extra hjälp är det inte någon som säger nej. 


Vilka meritpoäng behövs för att komma in på de olika programmen?


Medel ligger på ca 230 meritpoäng på alla skolans naturbruksprogram.

Bilder
Elever som paddlar SUP-bräda och kajak

Elever som paddlar SUP-bräda och kajak

Elev som klättrar på klippa

Elev som klättrar på klippa

Elever som åker slalom

Elever som åker slalom

Elev som tränar agility

Elev som tränar agility

Elever jobbar med djurvård

Elever jobbar med djurvård

Elev och hund i vindskydd

Elev och hund i vindskydd

Elev som lagar mat utomhus

Elev som lagar mat utomhus

Elever på vintervandring

Elever på vintervandring

Elever som åker MTB

Elever som åker MTB

Två elever i båt med varsin stor abborre

Två elever i båt med varsin stor abborre

Elev fiskar från flytring

Elev fiskar från flytring

Fyra elever på väg att flugfiske

Fyra elever på väg att flugfiske

Elever med fällda råddjur

Elever med fällda råddjur

Elev instruerar i luftgevärsskytte

Elev instruerar i luftgevärsskytte

Elev med motor- och röjmotorsåg

Elev med motor- och röjmotorsåg

Om Gymnasieforum

Gymnasieforum 2023 är en lösning där kommunala och privata gymnasieskolor från Karlstad och Forshaga är samlade på ett och samma ställe. En enkel väg för dig som elev att kunna besöka alla skolor, både digitalt och fysiskt – allt för att underlätta ditt gymnasieval.