Elever som arbetar tillsammans över datorn.

Ekonomiprogrammet

Programmet erbjuder inriktningar inom både ekonomi och juridik. Ni läser tillsammans som en klass under hela studietiden. Här ställs du inför intressanta utmaningar som att jobba inom olika juridiska och företagsekonomiska case – till exempel brottsutredningar och marknadsföringsuppdrag. Du får även starta eget företag (ensam eller med klasskompisar) och du möter våra inbjuda inspiratörer från företagsvärlden.

Den internationella klassresan går till New York, USA.

Kontakt
Telefon

054 – 21 44 50

E-post

info@karlstadsglobala.se

Adress

Gustaf Anders gata 7A
Karlstad

Ansvarig för programmen

andreas.wargclou@karlstadsglobala.se
054 – 21 44 50

Isac på ekonomiprogrammet som är med i elevintervjun.

Isac Fridlund: Ekonomiprogrammet

Vad är det bästa med att gå på din skola/ditt program?

Jag tycker det bästa med Karlstads Globala Gymnasium och ekonomiprogrammet är att de allra flesta elever är engagerade just för att de fått välja något de själva tycker är kul, det skapar en bra arbetsro. För mig är arbetsro och lärare de två allra viktigaste delarna i en bra utbildning.

Hur skulle du beskriva lärarna på din skola/ditt program?

Lärarna är anledningen till att jag valde just Karlstads Globala. Alla lärare är behöriga och kunniga inom det dem lär ut. Exempelvis vår ekonomilärare som har erfarenhet inom bankbranschen, eller vår engelskalärare som bott och studerat i Australien. Det skapar en känsla av trygghet och tillit när man förstår att lärarna är seriösa och brinner för det dom lär ut.

Får man en egen dator? Hur är IT-stödet?

Ja man får en egen dator, modeller och typer på dator beror på vilket program man går. Jag som går ekonomi behöver inte mycket mer än en dator som klarar av att skriva uppgifter på, söka information och ha kontakt med lärare och elever.

Hur många timmar är du i skolan varje dag?

Jag börjar alla mina skoldagar runt 9 och slutar oftast runt 16. Jag brukar ofta komma tidigare på morgonen för att slippa stress och för att hinna ta en kopp kaffe i lugn och ro medan jag förbereder mig inför dagens lektioner.

Hur mycket tid lägger du på skolarbete och läxor på din fritid?

I princip ingenting. Vi får alltid tillräckligt med tid för inlämningsuppgifter och våra lärare brukar ofta diskutera med elever och andra lärare för att se till att man får tillräckligt god tid på sig att klara av sitt arbete på skoltid. Jag brukar alltid sitta en timme innan deadline för att dubbelkolla att jag inte missat något och att allt är korrekt, bara för säkerhets skull.

Hur ser en vanlig dag ut?

Jag kommer till skolan runt 08.00 – 08.30, då går jag direkt till cafeét för att köpa kaffe och pratar med lärare och vänner innan det är dags för lektioner. Vi har oftast runt 2 lektioner på morgonen innan lunch, en lunch på lite drygt en timme för att sedan ha 2 till 3 lektioner till. Alla lektioner har oftast 15-30 minuters rast emellan för att spela lite pingis eller kort, eller kanske plugga lite extra.

Hur är skolmaten på din skola?

Jag tycker skolmaten generellt sätt är bra även om det såklart finns dagar då det är rätter man är mindre taggad på. Det är en okej variation på olika typer av rätter vilket är viktigt så det inte känns som man äter samma mat varje dag.

Skulle du säga att skoldagarna är jobbiga och långa?

Jag skulle inte säga att skoldagarna är jobbiga eller långa, för min del kan det ibland kännas tungt att pendla en timme enkel väg, men det brukar oftast bara vara en fördel för just mitt sätt att plugga och vara. Jag tycker definitivt det är värt att åka längre för en skola jag faktiskt gillar, än en skola i närheten.

Kommer jag ha någon fritid eller är det mycket läxläsning?

Om du väljer att inte lyssna eller jobba effektivt på lektioner kommer det antagligen bli mycket läxläsning, men spenderar du din tid på lektionerna på rätt sätt så behövs ofta inget plugg utanför skollokalerna.

Ekonomiprogrammet är också ett program där vi sällan har prov, det mesta är inlämningsuppgifter där du får ett par veckor för att skriva till exempel en fallbeskrivning om hur man löser ett brott eller rådgiva företag i olika situationer. Skrivandet vägs upp med seminarier och andra typer av examinationsformer.

Rekommenderar du andra att gå ditt program? Varför?

Jag valde just ekonomiprogrammet för bredden, alltså möjligheten att kunna söka till många utbildningar på universitet eller högskola och för att jag tror grundläggande ekonomisk och juridisk kunskap kan ta dig väldigt långt i livet, oavsett om du inte vill bli ekonom eller jurist.

Vad kan man söka för utbildningar på universitetet när man gått ditt program?

Man kan söka det mesta som inte kräver naturvetenskapliga ämnen. Jag ville till en början söka till juristprogrammet på universitetet, men har nu under min gymnasietid hittat nya intressen och funderar istället på konstvetenskap, vilket fungerar precis lika bra med tanke på att ekonomiprogrammet är ett brett program.

Är det kul att gå på din skola/ditt program?

För mig är det jättekul! Jag trivs hur bra som helst. Jag gillar att det är en mindre skola, det gör att man inte är låst till sitt kompisgäng utan kan alltid prata med alla och ha vänner i alla årskurser och alla program. Samma gäller även lärare och personal. Möter man lärare i korridoren är det lika naturligt att stanna och prata om sin helg eller sitt sommarlov som om det är en kompis.

Bilder
Visar elever som tittar i ung företagsamhets pärm.

Elever som tittar i ung företagsamhets pärm.

Om Gymnasieforum

Gymnasieforum 2022 är en lösning där kommunala och privata gymnasieskolor från Karlstad och Forshaga är samlade på ett och samma ställe. En enkel väg för dig som elev att kunna besöka alla skolor, både digitalt och fysiskt – allt för att underlätta ditt gymnasieval.