Visar två elever som utför en laboration.

Naturvetenskapsprogrammet

Programmet ger dig både teoretiska kunskaper och möjlighet att använda all vår utrustning för att genomföra labbar, mätningar och experiment. Du gör matematiska beräkningar och modelleringar. Vi fördjupar oss i ämnet Bioteknik som bland annat tar upp frågor om genteknik och medicin. Klimat och miljöpåverkan är en röd tråd genom hela programmet och du får en god vana att använda modern teknik och utrustning, väl rustad för fortsatta studier.

Programmets internationella klassresa är en riktig studie- och inspirationsresa i naturvetenskapens tecken någonstans i Europa. Resan och innehållet planeras gemensamt av klassens elever och lärare som en del av dina studier.

Kontakt
Telefon

054 – 21 44 50

E-post

info@karlstadsglobala.se

Adress

Gustaf Anders gata 7A
Karlstad

Ansvarig för programmen

andreas.wargclou@karlstadsglobala.se
054 – 21 44 50

Hilda

Hilda Qvarfordt

Vad är det bästa med att gå på din skola/ditt program?

Det bästa med att gå på Karlstads Globala Gymnasium är främst den bra relationen man får till lärarna med tanke på att det jämfört med andra gymnasium är en relativt liten skola. Det gör det lättare att känna gemenskap både med lärarna men även med andra klasser. Stämningen i skolan är lättsam och man känner sig aldrig rädd för att bli dömd eller så. Det bästa med naturvetenskapsprogrammet är de många olika laborationerna som vi får göra i de naturvetenskapliga ämnena, det blir som en paus från allt räknande och all teori vilket är väldigt roligt.

Hur skulle du beskriva lärarna på din skola/ditt program?

Lärarna är väldigt förstående för eleverna och ger ett väldigt bra stöd om man har problem med någonting. Om det är något man inte förstår så är de väldigt bra på att försöka förklara det på ett annat sätt för att man lättare ska kunna ta in det och förstå.

Får man en egen dator? Hur är IT-stödet?

Man får en egen dator. Vi på naturvetenskapsprogrammet får chromebooks från hp.

Hur många timmar är du i skolan varje dag?

Jag är i skolan mellan 5-7 timmar varje dag

Hur mycket tid lägger du på skolarbete och läxor på din fritid?

På grund av till exempel elevensval tiden så behöver jag inte lägga jättemycket tid på skolarbete hemma. Vi får inga läxor på det viset heller utan jobbar främst med inlämningsuppgifter och prov. Skulle säga att jag lägger några enstaka timmar i veckan på skolarbete hemma.

Hur ser en vanlig dag ut?

En vanlig dag på naturvetenskapsprogrammen är en blandning mellan de olika naturvetenskapliga ämnena men också andra ämnen som svenska och engelska. Det är en hel del matte på programmet, speciellt för mig som har valt att även läsa matte 5 som individuellt val nu under mitt sista år, så att räkna matte är något vi gör nästan varje dag. Det är en blandning mellan både teoretiska och praktiska moment.

Hur är skolmaten på din skola?

Skolmaten är bra för att vara skolmat. Det är mycket variation i vad som serveras, det är liksom inte samma 5 rätter varje vecka. Såklart tycker man inte om all mat men jag har upplevt att jag tycker att maten är god majoriteten av dagarna.

Skulle du säga att skoldagarna är jobbiga och långa?

Det klart att man tycker att det är jobbigt att gå i skolan ibland och man känner sig trött men jag skulle inte säga att dagarna är speciellt jobbiga eller mycket långa. Det senaste vi slutar är 16:00, vilket inte är så sent.

Kommer jag ha någon fritid eller är det mycket läxläsning?

Du kommer att ha mycket fritid. Jag har inte upplevt att min fritid har blivit störd på något vis av skolan, förutom om ett prov närmar sig. Då lärarna inte delar ut läxor direkt så är det ingenting som tar upp mycket tid. Hur mycket man behöver plugga i de olika ämnena är ju dock väldigt individuellt, en del behöver inte plugga alls mycket medan andra behöver lägga ner mer tid.

Rekommenderar du andra att gå ditt program?

Jag rekommenderar andra att gå natur om de känner sig intresserade av matematik och naturvetenskapliga ämnena. Det är en lite mer krävande linje så känner man att skolan inte är något man vill prioritera så skulle jag istället rekommendera ett annat program. Men om man som mig intresserar sig väldigt mycket av matte och natur så är det ett väldigt roligt program att gå. Jag tycker att min tid på gymnasiet är väldigt rolig.

Vad kan man söka för utbildningar på universitetet när man gått ditt program?

När man har gått natur så kan man söka till nästan vilken utbildning som helst efter. Man läser både naturvetenskapliga ämnen men även ämnen som historia, religion och samhällskunskap vilket gör att utbildningen blir väldigt bred. Så kan man söka nästan vilken utbildning som helst.

Är det kul att gå på din skola/ditt program?

Det är jättekul att gå på både skolan och det program jag går. Då jag älskar ämnen som matte fysik och kemi så har natur varit perfekt för mig. Min tid på gymnasiet har varit väldigt rolig, men mycket i det ligger även i att jag känner mig bekväm i skolan och med alla lärarna.

Johan

Johan Olsson

Vad är det bästa med att gå på din skola/ditt program?

Det bästa med att gå på globala är lärarna och stödet man får från dem. Alla lärarna är så pass kunniga i sina ämnen att om man vill lyckas i ett ämne så kan de alltid hjälpa en med det. Även min klass tycker jag är väldigt bra. Detta kan ju vara väldigt personligt men min klass är väldigt bra och man känner att man kan prata med alla i klassen.

Hur skulle du beskriva lärarna på din skola/ditt program?

Jag tycker att vi har mycket bra lärare, inte bara att de är väldigt kunniga i sina ämnen utan också att man kan snacka med dem på rasterna och det är alltid öppet i lärarrummet ifall man har någon fråga eller liknande.

Får man en egen dator? Hur är IT-stödet?

Ja alla elever får en egen dator när de börjar 1:an, som man sedan får köpa ut för efter studenten. På mitt program får vi chromebooks som är väldigt lätthanterliga. Det är väldigt sällan som jag har något krångel med datorn alls, utan det är lätt att hitta all information som man behöver. Om det skulle krångla något så har vi en lärare på skolan som är IT-ansvarig och som hjälper till.

Hur många timmar är du i skolan varje dag?

Jag är nog i skolan ungefär 7 timmar per dag. Vissa dagar är kortare och vissa dagar är längre men ca. 7 timmar per dag.

Hur mycket tid lägger du på skolarbete och läxor på din fritid?

Detta beror helt på vilken period det är i skolan. Om det är många prov och uppgifter så lägger jag nog ner 1-2 timmar per vardag och 3-4 timmar på varje helgdag. Men under vissa perioder behöver jag inte plugga något hemma alls.

Hur ser en vanlig dag ut?

En vanlig dag är att man börjar 08:50, då har man två lektioner som är ca 1h och 10 min långa. Sedan har man lunchrast, efter detta har vi nog två till lektioner som är lika långa som de innan lunch. Sedan slutar vi för dagen omkring 15-16. Lektionerna för min del är oftast mycket matte och fysik, men även en hel del språk.

Hur är skolmaten på din skola?

Jag tycker skolmaten på min skola är generellt bra, det finns såklart dagar då maten inte är supergod men det här inte så ofta. Vi har ju två kockar som lagar maten till vår skola som har förbättrat maten väldigt mycket.

Skulle du säga att skoldagarna är jobbiga och långa?

Nej inte superjobbiga, man blir van med det. Även om man tror att gymnasiet kommer bli riktigt jobbigt när man går i högstadiet så är det inte så farligt. Man kanske kollar på våra scheman och ser att vi går långa dagar varje dag men detta är bara jobbigt i början, sen kommer du bli van med det.

Kommer jag ha någon fritid eller är det mycket läxläsning?

Ja du kommer absolut ha fritid utanför skolan. Jag går till exempel i både hockey och amerikansk fotboll och hinner fortfarande med plugget.

Rekommenderar du andra att gå ditt program?

Ja det gör jag för att det programmet förbereder en väldigt bra inför högskolan. Efter natur kan du i princip bli vad man vill. Man hör nog från många att natur är det svåraste programmet och det skrämmer nog många, men det är inte så farligt som många säger att det är. Om man hänger med under lektionerna är det inget problem att klara av kursen. Alla lärare kommer också göra allt de kan för att hjälpa dig lyckas med de målen du har.

Vad kan man söka för utbildningar på universitetet när man gått ditt program?

Exempel på utbildningar är: Biotekniker, fysiker, professor i matte, fysik, kemi, biologi och läkare.

Är det kul att gå på din skola/ditt program?

Ja jag tycker att mitt program är roligt. Det hjälper ju att ha lätt för matte och de naturvetenskapliga ämnena om man ska gå natur men det är absolut inget måste.

Bilder
Visar två elever som håvar olika arter i havet.

Två elever som håvar olika arter i havet.

Om Gymnasieforum

Gymnasieforum 2023 är en lösning där kommunala och privata gymnasieskolor från Karlstad och Forshaga är samlade på ett och samma ställe. En enkel väg för dig som elev att kunna besöka alla skolor, både digitalt och fysiskt – allt för att underlätta ditt gymnasieval.