Två elever går igenom ritningslära och programmering av styr- och reglerteknik.

El- och energiprogrammet

Är du en problemlösare? Gillar du praktiskt och tekniskt arbete? På el- och energiprogrammet kombinerar du teori med praktik och får möjlighet att utveckla dina tekniska och matematiska kunskaper liksom din samarbets- och serviceförmåga.

Med inriktning automation lär du dig att programmera och installera automatiska processer med styr- och reglerteknik direkt från branschen. Väljer du Elteknik får du installera och reparera elanläggningar och bygga upp larm- och datorsystem. Båda inriktningarna ger dig en hög elteknikkompetens som öppnar vägen för såväl spännande jobb som framtida studier.

Inriktningar som erbjuds på Nobelgymnasiet: automation, elteknik.
Exempel på yrkesutgångar: automations- eller industrielektriker, installationselektriker.

Linus

Linus Lindkvist

Hur ser en vanlig dag ut?


Det är ganska spritt. Ena stunden står jag och gör en programmering för en ventilation, i nästa stund står jag och skruvar en elcentral för att sätta vägguttag. Jag gillar att man både får använda huvudet och göra mer praktiska moment.

Hur är upplägget när det gäller praktik?


Det är mycket praktik, och du kan välja nästan vad som helst inom el. Jag har varit på byggen framför allt, senast på arenan här i Karlstad. Där fick jag installera en projektor, dra nätverkskablar och sätta ny belysning i salongen, med all programmering och kabeldragning som det innebar.

Hur är möjligheten att få jobb efter utbildningen?


Gör man ett gott intryck på praktiken får man ganska lätt fast jobb direkt. Det går också att välja till kurser i individuellt val, som vi har på måndagar, ifall man vill plugga vidare.

Bilder
En elev gör en mätning i en elcentral.

En elev gör en mätning i en elcentral.

En elev har skrivit ut en glödlampa i en 3D-skrivare.

En elev har skrivit ut en glödlampa i en 3D-skrivare.

Om Gymnasieforum

Gymnasieforum 2023 är en lösning där kommunala och privata gymnasieskolor från Karlstad och Forshaga är samlade på ett och samma ställe. En enkel väg för dig som elev att kunna besöka alla skolor, både digitalt och fysiskt – allt för att underlätta ditt gymnasieval.