En stylistelev stylar håret på en kund med en locktång.

Hantverksprogrammet

Är du kreativ och tycker om att arbeta med händerna? Är du intresserad av hår, mode och skönhet? Då är hantverksprogrammet med inriktningen frisör och hår- och makeupstylist något för dig!

I årskurs 1 är alla kurser gemensamma. Inför årskurs 2 söker du, med betygen från årskurs 1, den yrkesutgång – frisöraspirant eller hår- och makeupstylist – som du är mest intresserad av.

Gemensamt för båda yrkesutgångarna är att du får teoretisk och praktisk kunskap kring hantverket, och möjlighet att praktisera dina kunskaper på såväl dockor som riktiga kunder, på praktik hos företag i branschen och i skolans egen salong.

Inriktning som erbjuds på Nobelgymnasiet: Frisör och hår- och makeupstylist.
Exempel på yrkesutgångar: frisöraspirant samt hår- och makeupstylist.

Josefin

Josefin Gustafsson

Vad är det bästa med ditt program?


Det bästa är att man får jobba kreativt med det man brinner för. Vi har väldigt bra lärare som hjälper oss att utvecklas.

Vilka egenskaper är viktiga inom branschen?


Det är viktigt att vara social och kreativ, kunna hitta lösningar om det uppstår problem. Det är också bra att ha ett gott tålamod och vara väldigt noggrann. Att kunna fokusera på det man gör och samtidigt prata med kunderna.

Är det mycket praktik?


Ja, vi har en hel del praktiska moment på skolan. Till exempel har vi kundpass där kunder utifrån kan boka in sig. Vi har också praktik på salong, femton veckor över tre år. Där får man verkligen se hur det går till. Man kan vara var man vill, bara de som jobbar på praktikplatsen vill hjälpa en att utvecklas.

Bilder
En frisörelev lägger folieslingor på en kund.

En frisörelev lägger folieslingor på en kund.

En frisörelev klipper topparna på en kund.

En frisörelev klipper topparna på en kund.

Om Gymnasieforum

Gymnasieforum 2023 är en lösning där kommunala och privata gymnasieskolor från Karlstad och Forshaga är samlade på ett och samma ställe. En enkel väg för dig som elev att kunna besöka alla skolor, både digitalt och fysiskt – allt för att underlätta ditt gymnasieval.