Covid-läget i Värmland gör att planerade Öppet hus på gymnasieskolorna kan ställas in med kort varsel. Besök gärna gymnasieskolornas egna webbplatser för att få den senaste informationen om vad som gäller på just den skolan.

Två elever installerar en värmepanna.

VVS- och fastighetsprogrammet

Vill du arbeta i ett tekniskt hantverksyrke med goda framtidsutsikter? Med en examen från VVS- och fastighetsprogrammet är chanserna till jobb goda. Varierande arbetsuppgifter som kräver kreativa lösningar ingår i din vardag och du får arbeta med både händer och hjärna.

VVS- och fastighetsprogrammet passar dig som gillar teknik och vill arbeta med installation, drift och service. Du får arbeta med ritningar och kopplingsscheman och lära dig lösa uppgifter självständigt och med andra. Du får också fördjupade kunskaper i installation, service och underhåll av till exempel värme- och sanitetssystem.

Inriktning som erbjuds på Nobelgymnasiet: VVS-montör.

Filib

Filib Chukro

Varför sökte du dig till VVS- och fastighetsprogrammet?


Vi utbildar oss till rörmokare, VVS-montörer, med allt från värmesystem till ventilation och man kan gå ut och jobba direkt efter gymnasiet. Det är nog det bästa. Det är också ett framtidsyrke, bra betalt och verkar vara väldigt trevliga människor i branschen.

Hur kan en vanlig dag se ut?


Det är väldigt olika. Vi har 32 veckors praktik, uppdelat på fyra terminer där ungefär halva terminen är praktik. Men det är också en del teoretiska ämnen som matte och svenska, och så har vi en hel del praktiska moment på skolan. Vi tränar på att installera toaletter och element, bockar och rör.

Hur trivs du på ditt program?


Jag tycker att det är riktigt nice. Vi har en god ton och alla hjälper varandra hela tiden. Lärarna är trevliga och bra, och vi har riktigt bra sammanhållning i klassen.

Bilder
En elev bockar kopparrör som ska användas vid installationen av en WC-stol.

En elev bockar kopparrör som ska användas vid installationen av en WC-stol.

En elev, med svetsglasögon och -handskar, övar på att gassvetsa rör.

En elev, med svetsglasögon och -handskar, övar på att gassvetsa rör.

Om Gymnasieforum

Gymnasieforum 2021 är en digital lösning där kommunala och privata gymnasieskolor från Karlstad och Forshaga är samlade på en plattform. En enkel väg för dig som elev att kunna boka och besöka alla skolor – och underlätta ditt gymnasieval.