Oliver Sjölander
Vad är det bästa med att gå på din skola/ditt program?
Det bästa med att gå på min skola är lärarnas kontakt med eleverna. Jag har aldrig gått på en skola som har en sån samverkan mellan elever och lärare som Globala. De finns ofta tillgängliga, både online och i korridorerna, och skolans policy med öppna dörrar gör det betydligt lättare för oss elever att ställa snabba frågor och snacka med dem som sätter våra betyg.
Hur skulle du beskriva lärarna på din skola/ditt program?
Lärarna är engagerade, kunniga och stödjande. Det finns alltid hjälp att få hos dem.
Får man en egen dator? Hur är IT-stödet?
Man får en egen dator! Vi som läser samhällslinjen får en chromebook, en liten söt blå en som gör sitt jobb perfekt. Vill man ha teknisk hjälp kan man vända sig till Björn Bruns, han kan allt 🙂
Hur många timmar är du i skolan varje dag?
Jag går i trean, så jag läser betydligt färre ämnen nu än i ettan och tvåan. Jag skulle säga att en skoldag för mig är i snitt 6 timmar lång, inklusive lunch och raster.
Hur mycket tid lägger du på skolarbete och läxor på din fritid?
Inte så mycket att det går ut över mina övriga intressen! Ett par dagar i veckan sätter jag mig ner och pluggar aktivt hemma, men det mesta hinns med på skoltid.
Hur ser en vanlig dag ut?
En vanlig dag innehåller typ fyra lektioner på lite mer än en timme vardera. Rasterna ligger på ca 10-15 minuter och lunchen är vanligtvis 40-60 minuter lång. Ämnen jag läser under en dag kan vara exempelvis kriminologi, filosofi och svenska.
Hur är skolmaten på din skola?
För att vara skolmat är den definitivt på den bättre sidan. Skolan har egna kockar, och det tyckte jag definitivt gör skillnad i kvaliteten på maten.
Skulle du säga att skoldagarna är jobbiga och långa?
Ibland kan dagarna bli ganska tunga, speciellt när det ligger många föreläsningar inpå varandra. Däremot jobbar vi mycket självständigt när vi skriver inlämningsuppgifter, och under sådana perioder brukar det vara lättare att hålla sig vaken.
Kommer jag ha någon fritid eller är det mycket läxläsning?
Du kommer definitivt ha fritid! Förvänta dig inte att inte behöva plugga alls dock, för det krävs absolut energi från elevernas sida, speciellt om en har höga mål.
Rekommenderar du andra att gå ditt program?
Jag rekommenderar att andra ska gå mitt program om man är intresserad av att diskutera och reflektera, över samhällsfrågor såväl som i andra ämnen. Programmet är lärorikt och jag känner att jag får med sig mycket relevant kunskap som man kommer få användning av senare i livet, oberoende av om jag kommer fortsätta plugga samhäll efter gymnasiet.
Vad kan man söka för utbildningar på universitetet när man gått ditt program?
En kan söka i princip alla vidareutbildningar så länge en lägger till rätt tillvalskurser. På samhällsprogrammet läser vi exempelvis bara två kurser i matte, matte 1 & 2b, och därför kan det bli aktuellt att läsa matte 3 om man skulle vilja läsa någon naturvetenskaplig eller teknisk utbildning efter gymnasiet.
Är det kul att gå på din skola/ditt program?
Det är absolut kul att gå på min skola. Det anordnas mycket frivilliga aktiviteter utanför skoltid, vilka är bra tillfällen att lära känna nytt folk på, samt temadagar och olika skoldagar då vi gör saker tillsammans. Sen är undervisningen såklart intressant också 😉