Karlstads Globala gymnasium – Teknikprogrammet

Teknikprogrammet

Programmet har många kreativa och problemlösande inslag som modellering och simulering, samt att praktiskt skapa tekniska system för att kunna förstå hela kedjan i utveckling av teknik i ett hållbart samhälle. Du får möjlighet att planera och skapa olika produkter. I programfördjupningen fokuserar vi på utmaningar och möjligheter i resan mot framtidens hållbara samhällsbygge.

Programmets internationella klassresa går till Paris och är en riktigt inspirations- och studieresa med målet att besöka och studera innovativa och spännande städer som ligger i framkant när det gäller framtidens hållbara lösningar. En kul del av resan är att den börjar redan i klassrummet – där den planeras med dig, dina klasskamrater och dina lärare som en del av dina studier.

Kontakt
Telefon

054 – 21 44 50

E-post

info@karlstadsglobala.se

Adress

Gustaf Anders gata 7A
Karlstad

Ansvarig för programmen

andreas.wargclou@karlstadsglobala.se
054 – 21 44 50

Intervju Patrik

Patrik Heggen

Vad är det bästa med att gå på din skola/ditt program?

För mig är det bästa med Globala, lärarna utöver det passar linjen jag valde väldigt bra med vad jag vill jobba med i framtiden och ingen annan skola i Värmland som erbjuder detta. Jag föredrar också mindre skolor vilket Globala erbjuder med en starkare gemenskap.

Hur skulle du beskriva lärarna på din skola/ditt program?

Några av de bästa och roligaste jag haft under min skolgång. Med dessa lärare får man en mycket närmare kontakt än med lärare på större skolor men är fortfarande bra på att lära ut och förklara. De är stöttande och

Får man en egen dator? Hur är IT-stödet?

Ja alla linjer får en egen dator vilken du får beror på vilken linje du går och vad som beställs till din klass men du kan förvänta dig att den gör det den behöver göra för dina kurser. Går du teknik kommer du ha en närmare kontakt och använda mer av skolans IT resurser. Är det något som inte finns som behövs till ditt arbete i skolan är det ingen omöjlighet att det går att fixas heller.

Hur många timmar är du i skolan varje dag?

Jag går i genomsnittligt, för en vecka, 6.4 timmar per dag och då har jag ett ämne mer än vad andra i min klass läser. Schemat i ettan och tvåan såg annorlunda ut för oss så då hade vi fler dagar som var längre.

Hur mycket tid lägger du på skolarbete och läxor på din fritid?

Varierar väldigt mycket beroende på vilka uppgifter vi har och hur effektiv man varit på lektionerna men det kan bli en del tid hemma eftersom vi går en linje där man i ettan och tvåan tillverkar spel och har mycket att göra i andra ämnen också. Är man effektiv på skoltid så får man mindre att göra hemma.

Hur ser en vanlig dag ut?

För mig i trean kan en dag se ganska olika ut allt från att jag kommer till skolan strax efter åtta då jag kommer med bussen och har två lektioner från 08:50 fram till lunch och sen har en lektion och sen slutar vid 13:15 till att ha en dag där jag börjar 09:25 och har ett långt teknik pass innan lunch och sen har svenska och teknikspecialisering innan jag slutar 16.

Hur är skolmaten på din skola?

Jag tycker maten på skolan kan variera men tycker kockarna vi har gör ett bra jobb med att göra maten så god som möjligt. Det är mat för 360 elever som ska göras varje dag så man kan inte förvänta sig restaurangmat men maten är bättre än mycket skolmat jag ätit tidigare. Det är också trevligt att ha en närmare kontakt med de som gör maten än vad jag haft tidigare då maten på vissa skolor lagats på en annan ort.

Skulle du säga att skoldagarna är jobbiga och långa? Om ja varför?

I ettan och tvåan var de ganska krävande då det var mycket och göra men nu i trean har det lugnat ner sig en hel del.

Hur mycket pluggar du?

Det varierar väldigt mycket beroende på vilka uppgifter och hur många man har, det brukar kunna bli perioder med mer uppgifter under året och därför mer plugg men jag känner fortfarande att jag har en hel del fritid särskilt hittills i trean.

Kommer jag ha någon fritid eller är det mycket läxläsning?

Det beror på hur ambitiös och effektiv du är på skoltid. Är man väldigt ambitiös kan det bli en hel del plugg hemma även om det inte finns några ”läxor” däremot ju mer effektiv du är på skoltid desto mindre plugg blir det hemma.

Rekommenderar du andra att gå ditt program? Varför?

Om man är intresserad av teknik, programmering och att lösa tekniska problem, men inte är rädd för plugg rekommenderar jag mitt program. Det är ett teknikprogram så mycket skola är det men kan vara väldigt kul också.

Vad kan man söka för utbildningar på universitetet när man gått ditt program?

Mycket, teknikprogrammet ger stora möjligheter för att söka vidare på universitet och högskolediagrammet för teknik visar enkelt vad vår skola ger för behörighet och ger möjlighet att ge behörighet för.

Är det kul att gå på din skola/ditt program?

Även om det kan vara mycket skolarbete under perioder så tycker jag det är kul att gå på skolan och teknik men det finns inget jag kan rekommendera mer än att besöka oss och skugga en elev under en tag för att se om vår skola och teknikprogrammet är något för dig.

Bilder

Om Gymnasieforum

Gymnasieforum 2023 är en lösning där kommunala och privata gymnasieskolor från Karlstad och Forshaga är samlade på ett och samma ställe. En enkel väg för dig som elev att kunna besöka alla skolor, både digitalt och fysiskt – allt för att underlätta ditt gymnasieval.