En elev ritar ut formen till en kon i plåt. I bakgrunden syns tre elever som bygger grunden till en lekstuga.

Bygg- och anläggningsprogrammet

Vill du ha ett jobb som sätter spår i vår framtida omgivning? Som byggnadsarbetare är du med och skapar bostadshus, broar, hamnar och vägar. Du kommer definitivt att vara en viktig del i utvecklingen av våra gemensamma miljöer. Låter det spännande? Välj då Bygg- och anläggningsprogrammet.

Eftersom yrkesskickligheten sitter i dina händer får du träna mycket på de praktiska momenten. Programmet utvecklas i takt med branschen med ny teknik och nya material inom alla våra olika inriktningar och du får prova på hela kedjan av arbetsuppgifter – från planering till utvärdering och reflektion.

Inriktning som erbjuds på Nobelgymnasiet: husbyggnad – trä, husbyggnad – mur, mark och anläggning, måleri, plåtslageri.

Nikki Sjögren – Bygg- och anläggningsprogrammet

Varför valde du just Bygg och anläggningsprogrammet?

Jag har alltid varit intresserad av måleri, och fick höra att det fanns möjlighet att läsa det inom bygg- och anläggningsprogrammet. Jag gillar att se att det blir en tydlig skillnad. En yta som ser trist och tråkig ut kan med ganska enkla medel piffas till.

Vad är det bästa med ditt program?

Friheten. Vi gör mycket praktiskt, sitter sällan still. Vi får också ta ansvar för beställningar, hämta material och annat, vilket är kul. Det är också väldigt bra och schyssta lärare.

Hur kan en dag se ut?

Vi börjar runt 08:40, och bestämmer ofta själva om vi vill arbeta i vårt bås, med att spackla, måla eller tapetsera. Vi får också ta enklare jobb här på skolan, om någon sal behöver målas om till exempel.

Berätta om praktiken!

Vi har praktik tre dagar i veckan. Bäst är att vara på en liten firma, där arbetet är varierat, och man får testa på mycket olika moment under en dag. Det är också under praktiken man får chans att marknadsföra sig själv. Det gäller att ta chansen att visa att man vill och kan.

Behöver man kunna något om bygg- och anläggning innan man börjar?

Det är bra om man har hållit i en hammare och kan använda en pensel, och det är såklart en fördel om man kan lite om byggande sedan tidigare, men det är inget krav.

Bilder
En elev justerar murarsnöret så att tegelstenen hamnar i rätt höjd och riktning då han lägger sin sten i den blivande muren.

En elev justerar murarsnöret så att tegelstenen hamnar i rätt höjd och riktning då han lägger sin sten i den blivande muren.

Två elever bygger grunden till en lekstuga i trä.

Två elever bygger grunden till en lekstuga i trä.

Om Gymnasieforum

Gymnasieforum 2023 är en lösning där kommunala och privata gymnasieskolor från Karlstad och Forshaga är samlade på ett och samma ställe. En enkel väg för dig som elev att kunna besöka alla skolor, både digitalt och fysiskt – allt för att underlätta ditt gymnasieval.