En elev ritar ut formen till en kon i plåt. I bakgrunden syns tre elever som bygger grunden till en lekstuga.

Bygg- och anläggningsprogrammet

Vill du ha ett jobb som sätter spår i vår framtida omgivning? Som byggnadsarbetare är du med och skapar bostadshus, broar, hamnar och vägar. Du kommer definitivt att vara en viktig del i utvecklingen av våra gemensamma miljöer. Låter det spännande? Välj då Bygg- och anläggningsprogrammet.

Eftersom yrkesskickligheten sitter i dina händer får du träna mycket på de praktiska momenten. Programmet utvecklas i takt med branschen med ny teknik och nya material inom alla våra olika inriktningar och du får prova på hela kedjan av arbetsuppgifter – från planering till utvärdering och reflektion.

Inriktning som erbjuds på Nobelgymnasiet: husbyggnad – trä, husbyggnad – mur, mark och anläggning, måleri, plåtslageri.

Elvira Eriksson

Fyra frågor till Elvira Eriksson som går på Bygg- och anläggningsprogrammet

Varför sökte du Bygg- och anläggningsprogrammet?

Jag vill jobba med något praktiskt och ville ha en extra utmaning. Jag kunde inte jättemycket om bygg- och anläggning när jag började, men man lär sig väldigt mycket under sin skoltid och praktik.

Hur ser en vanlig dag ut?

Det är väldigt olika, ingen dag är den andra lik. Men ofta är det kunder som har ringt och beställt ett objekt, till exempel en friggebod eller lekstuga. Och då får vi i uppgift att bygga den. I våras fick vi en beställning av Skoghalls minigolf, att bygga ett förråd åt dem. Då gjordes väggarna klara här i skolan och sen var vi på plats på Hammarö och monterade ihop förrådet. Det blir ganska olika projekt, och man träffar på väldigt många olika typer av människor, vilket är kul.

Vad har du tänkt dig efter studenten?

Det finns gott om jobbmöjligheter. Om man sköter praktiken har man jobb direkt efter gymnasiet.

Vem skulle du rekommendera att söka ditt program?

Alla är olika. Man behöver nog inte vara på något speciellt sätt för att passa in, och det vore ju egentligen ganska tråkigt om alla var likadana också. Jag tror det ger mycket bara att vara sig själv.

Bilder
En elev justerar murarsnöret så att tegelstenen hamnar i rätt höjd och riktning då han lägger sin sten i den blivande muren.

En elev justerar murarsnöret så att tegelstenen hamnar i rätt höjd och riktning då han lägger sin sten i den blivande muren.

Två elever bygger grunden till en lekstuga i trä.

Två elever bygger grunden till en lekstuga i trä.

Om Gymnasieforum

Gymnasieforum 2023 är en lösning där kommunala och privata gymnasieskolor från Karlstad och Forshaga är samlade på ett och samma ställe. En enkel väg för dig som elev att kunna besöka alla skolor, både digitalt och fysiskt – allt för att underlätta ditt gymnasieval.