Tre elever diagnostiserar motorn i en lastbil.

Fordons- och transportprogrammet

Är du intresserad av fordon och modern, avancerad teknik? Tycker du om att arbeta självständigt? Vill du se världen genom att köra fjärrtransporter eller förvandla en krockskadad bil till en glänsande skönhet? Allt detta blir möjligt för dig hos oss på fordons- och transportprogrammet!

Fordonsbranschen är snabbt växande och behovet av arbetskraft stort! På fordons- och transportprogrammet får du lära dig att underhålla och reparera fordon och kan gå direkt ut i jobb efter studenten. Utbildningen präglas av modern teknik, hållbar utveckling, arbetsmiljö och entreprenörskap.

Inriktningar som erbjuds på Nobelgymnasiet: personbil, lastbil och mobila maskiner, karosseri och lackering, transport.

Amanda

Amanda Kronman

Vad är det bästa med ditt program?


Jag får göra mycket av det jag tycker är roligt, att skruva och svetsa till exempel. Just nu har vi en svetskurs, så det blir mycket svetsande. Vi har gjort en del förövningar och om ett tag ska vi få svetsa ihop en grill.

Har du haft någon praktik än?


Ja, jag har varit tre veckor nu på Veho Bil, på lastbilssidan. Det blir en del service, att byta bromsar och andra mindre jobb. Förhoppningsvis blir det lite mer och svårare moment ju längre in i utbildningen vi kommer.


Är du intresserad av fordon är det bara att köra på. Sköter man sig på praktiken är det lätt att få jobb. Och alla, både elever och lärare, är väldigt trevliga. Vi kommer bra överens i klassen och det är en väldigt rolig utbildning.

Bilder
Tre elever gör en bortkoppling av ett högvoltsbatteri.

Tre elever gör en bortkoppling av ett högvoltsbatteri.

En elev lägger klarlack på en motorhuv.

En elev lägger klarlack på en motorhuv.

Om Gymnasieforum

Gymnasieforum 2023 är en lösning där kommunala och privata gymnasieskolor från Karlstad och Forshaga är samlade på ett och samma ställe. En enkel väg för dig som elev att kunna besöka alla skolor, både digitalt och fysiskt – allt för att underlätta ditt gymnasieval.